DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Maersk er ramt af et stort, globalt it-angreb på deres hjemmesider. Nu forlanger hackerne løsesum for at frigive filerne.

Flere af Mærsks hjemmesider er ramt af et globalt hackerangreb af typen ‘ransomware’. Der er endnu ikke et overblik over, hvor stort et omfang, der blandt andet er tale om Mærksks kontorer i Venezuela, Panama og Storbritannien. Det betyder, at mange er lukket ude af deres systemer.

Skal betale løsesum for at dekryptere filer

Det er dog ikke sådan lige at få adgang til sine filer igen. Angrebet betyder nemlig, at filerne er blevet krypteret — og hackerne forlanger en løsesum, hvis de filerne skal dekrypteres igen. Og det skal altså gøres med bitcoins, der ikke kan spors.

Angrebet er langt fra den første af sin slags. Det sker nemlig i kølvandet på en lang række globale hackerangreb, der har haft til formål at gøre præcis det samme. Angrebet hedder WannaCry, og det er gået ud over såvel privatpersoner som større virksomheder, institutioner og organisationer.

Løsesummen for at få sin enhed spærret på er på 300 bitcoins, der svarer til omkring 3000 kr. Der er dog endnu ikke meldt om nogle virksomheder i Danmark, der er blevet ramt af angrebet. For selvom Mærsk er dansk, er der altså ikke tale om de danske hovedkvarterer.

Hvad kan du gøre for at undgå angrebet?

Først og fremmest er det en god idé, hvis du har et antivirusprogram installeret. Eksempelvis danske Chili Security, der kan hjælpe dig med at undgå virus og altså også dette angreb.

Herudover spreder denne form for virus sig ved, at du eksempelvis klikker på et link, du har fået i en mail eller finder på nettet. Derfor bør du være yderst opmærksom, når du færdes på nettet, og du bør især være mistænksom, når du klikker på links, du ikke ved, hvor leder hen.

Chili Security er desuden netop blevet kåret til Danmarks sundeste arbejdsplads.