DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Hvis du vil øge produktiviteten i din virksomhed, tænker du måske, at dine medarbejdere skal arbejde en halv time længere hver dag. Du kunne faktisk ikke tage mere fejl.

En længere arbejdsdag giver nemlig en dårligere produktivitet, og undersøgelser viser, at en 60-timers arbejdsuge kun giver 2/3 af produktiviteten for en 40-timers arbejdsuge. Derfor kan løsningen i mange tilfælde være faktisk at give medarbejderne mere fri.

Hold flere pauser – mange flere pauser

En delløsning er at give plads til flere pauser i hverdagen. Hjernen har nemlig lige så meget brug for pauser i løbet af arbejdsdagen, som kroppen har under motion. En tommelfingerregel er, at man har brug for cirka 20 minutters pause for hver 60-90 minutters arbejde. Det kan lyde af meget, men de korte perioder med arbejde bliver meget effektive – og du risikerer ikke, at dine medarbejdere sidder og sumper hen den sidste time inden frokostpausen.

Mange begår nemlig den fejl, at der kun ligger én pause i løbet af arbejdsdagen. Det er alt for lidt, og det er urealistisk, at medarbejderne præsterer konstant fire timer i træk. Samtidig har medarbejderne væsentligt større risiko for stress og udbrændthed, jo mere hjernen presses til at lave. Ifølge Arbejdstilsynet kan manglende pauser nemlig helt direkte føre til netop stress og udbrændthed.

Invitér til pauser

Du som leder er helt afgørende for at kunne vende den udvikling og øge produktiviteten. For det første skal du gøre det til en del af arbejdskulturen, at der holdes pauser i løbet af dagen – og du skal også selv holde pauser. For det andet skal du skabe et arbejdsmiljø, der inviterer til pauser.

En mulighed er, at I har aktiviteter som for eksempel et dartspil eller fodboldbord stående. De inviterer til leg og aktivitet, og samtidig kan de hjælpe med at løsne lidt op i kroppen. På den måde kan I undgå skader i ryg, skulder og nakke fra meget stillesiddende arbejde.

Det kan også være, at I har en sofa, man kan sidde eller ligge i – måske endda bruge til en powernap om eftermiddagen. En tredje mulighed er, at I har et fjernsyn eller små spil, man kan bruge til at koble helt af.