DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Der var en gang, hvor man generelt anså bankrådgivere, for det der ligger i deres titel, nemlig at de var rådgivere. Den tid er dog mere eller mindre forbi, og langt de fleste er da også klar over, at en bankrådgiver i mange tilfælde først og fremmest er bankens rådgiver og derefter kundens rådgiver. Der er naturligvis ingen regler uden undtagelser, men i mange tilfælde vil det ikke være helt forkert, at kalde det for sælgere frem for rådgivere.

De skal godt nok rådgive om det, men de skal i høj grad også sælge et huslån, et billån, et forbrugslån eller en investering. Banken er sat i verden for at tjene penge, ikke for at levere en gratis service til kunderne, hvilket man skal være ualmindeligt blåøjet for at have en anden mening om.

Overvej bankernes interesse

I mange tilfælde kan man naturligvis ikke komme uden om bankerne, og det er nogen man har brug for til mange forskellige ting. Der er dog også steder, hvor det ikke altid kan betale sig at lytte til banken, og det er i høj grad, når det kommer til ens investeringer. Udover pension og lignende, er der mange danskere der har en privat formue, som investeres.

Nogen vælger at gøre dette selv, og sidder selv med det store overblik, og investere deres opsparing eller formue. Andre overlader det til investeringsrådgivere som som Miranova, der primært investerer i ETF’er. Så er der dem der overlader til banken, der har en lang række analytikere siddende, der arbejder med at forvalterne kundernes mange milliarder.

Bankerne kan sagtens levere gode resultater for dig, dette er der ingen tvivl om, men mange af de investeringer de sidder med, involverer også dem selv som koncern eller ting de har interesser i. Det kan derfor være svært at vide, hvornår de varetager bankens interesse, og hvornår de varetager kundernes.

Der er mange banker der har deres værdipapirer i meget kort tid inden de sælges videre, og dette er der store udgifter forbundet med, og dem er der kun kunderne til at betale. Derfor modtager bankerne også ofte kritik for det kan bære mere præg af at være spekulation end det er reel investering.

Lyt til maven

Det kan være en rigtig god ide at sætte sig meget ind i aktier, hvis man gerne vil investere selv, men ofte handler det også om at lytte til sin mavefornemmelse omkring dette. Tror du eksempelvis at du har evnerne til at gøre det selv, fremfor at få fagfolk til det, og har du en bankrådgiver som du stoler på?

Hvis ingen af disse to er tilfældet, vil de nok være en god ide at kontakte en investeringsrådgiver, der kan hjælpe dig med dine investeringer.