DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Vi har i flere henseender oplevet, hvordan teknologien kan hjælpe os med at klarlægge ting, vi ikke kan se med det blotte øje. Ultralydsscanninger har hjulet gravide med at se deres babyer, termometre kan fortælle os, om der er feber i vores kroppe osv..

Teknologien har også ramt landbruget – og flere landmænd har allerede oplevet de mange fordele.

Dronen flyver over marken – men med et helt nyt overblik

En af de teknologier der virkelig har effektiviseret landbruget, er dronen. Dronen bruges til at flyve over marken, hvor den tager billeder og foretager analyser.

Du har måske set din mark ovenfra før fra satellitbilleder – men en drone giver dig et helt nyt og detaljeret overblik.

Dronen er nemlig installeret med et NDVI-indeks, som groft kan oversættes til “plantesundhed”. NDVI står for Normalized difference vegetation index, som på dansk kan oversættes til normaliserede forskellevegetationsindeks. Det, man altså kan regne ud, når man foretager en såkaldt NDVI-analyse, er, om jorden indeholder levende grøn vegetation eller ej. Eller: Hvor meget fotosyntese, der er i jorden.

Når man beregner jordens NDVI, vil man få værdier der ligger mellem 1 og –1. Det er allerbedst, hvis man rammer en værdi på 1.

Din analyse kan overføres til dine landbrugsmaskiner

Når man har fået udført sin NDVI-analyse, skal den naturligvis også bruges til noget. Den indsamlede data overføres til et NDVI-kort, som desuden kan overføres direkte til landmandens landbrugsmaskiner. Denne information kan fx bruges til at lave et gødningstildelingskort.

Du sparer tid og penge

Men: Kan det betale sig at omstille til dronelandbrug? Tænker du måske. Men det helt klare svar herpå må være: ja!

Du kan være helt sikker på, at der er flere landmænd, der har prøvet at gøde et sted, hvor der ikke var behov for det. Der er helt sikkert også sket før, at landmænd ikke har været klar over, at der har været et uheld (som fx svampeangreb) på vej lige om hjørnet.

Men ud over at spare penge, sparer du også tid. Med din nye viden, kan du nemlig effektivisere din arbejdskraft, så du bruger den der, hvor der er allermest brug for det.