DEL

Det handler ikke længere om at prale, når vi danskere skal spises ude. Det handler om maden, om nærværet og ikke mindst om de lokale afgrøder — og det kræver, at restauranterne indordner sig.

Det er slut med at bestille bord hos store, pompøse og overdådige restauranter, når danskerne skal ud at spise. I stedet er det autencitet, nærhed og den lokale spise, der står øverst på menukortet, når vi skal nyde et godt måltid mad uden for hjemmets fire vægge.

Men hvad skyldes denne tendens? Det er der mange bud på. Et af dem er, at der er stor fokus på vores miljø grundet den globale opvarmning, og vores klodes generelle helbred — og noget andet er, at vi altid har været en form for forgangsland, når det kommer til at dyrke den grønne livsstil.

Tilbage til rødderne

Måske bunder det i vores tradition for selv at dyrke vores afgrøder. Vi er trods alt et gammelt bondeland. Måske er vi bare blevet trætte af, at et måltid mad giver sig ud for at være mere end det er. Et måltid mad skal være både nærende og nærværende, og det lader til, at det er tendensen, der kommer til at præge de kommende år.

Et eksempel på tendensen er Noma, der har valgt at dreje nøglen om. Ikke for at lukke, men for at genopfinde sig. Ikke i de vante omgivelser, men i helt nye rammer på en helt ny lokation nær Christiania.

Det samme gælder for et væld af andre restauranter, der netop nu oplever en stigende interesse for deres mad. Blandt andre Oluf Bagers Gård, en restaurant i Odense, oplever at der er en øget interesse for deres traditionelle, dog særprægede danske mad.

Om denne tendens opnår international opmærksomhed, er svært at sige noget om på nuværende tidspunkt, men det bliver spændende at følge udviklingen.

 

EFTERLAD ET SVAR